Jemy za dużo cukru
Nawet 30% dzieci, przynajmniej raz w tygodniu, sięga po słodki napój z bąbelkami. Smaczny, ale naszpikowany cukrem sok lub cola lądują na stole do śniadania lub w szkolnych plecakach. Narodowy Funduszy Zdrowia wspólnie z Ministerstwem Zdrowia alarmują – to słodka droga do gorzkich konsekwencji: otyłości i cukrzycy. Dowiedz się, jak im zapobiegać.
Opublikowany pod koniec lutego raport Narodowego Funduszu Zdrowia i GUS o szkodliwości jedzenia cukru nie pozostawia złudzeń – już blisko 1/3 ośmiolatków w Polsce pije kolorowe i słodzone napoje minimum raz w tygodniu. Gdy dodamy do tego słodkie przekąski na drugie śniadanie, zwolnienia z wuefu i długie godziny przed komputerem, nasze dzieci mają poważną chorobę jak w banku.— Nadmierne spożywanie cukru, otyłość i związane z tym konsekwencje zdrowotne mogą oznaczać dla przeciętnego Polaka skrócenie życia średnio o 15 lat. Około 1,4 tys. zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem — ostrzega Adam Niedzielski, zastępca prezesa NFZ.
Ponad 400 tys. osób co roku zapada na cukrzycę. Średnio co 2 godziny pacjentom amputowane są kończyny! To skutek rozwiniętej choroby.
Dzieci szybko dorastają, a wraz z wiekiem problem zbędnych kilogramów nabiera krągłości. Już dzisiaj co czwarty dorosły Polak jest otyły, a blisko 70% mężczyzn i ponad połowa kobiet ma nadwagę.
Według szacunków NFZ w 2025 roku, aż o blisko 35% wzrośnie liczba pacjentów chorych na cukrzycę i nadciśnienie. Wydatki na leczenie chorób związanych z otyłością mogą być wyższe nawet o 1 mld zł w porównaniu z 2017 rokiem.
Więcej na : http://nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/slodki-problem,7306.html
źródło: Narodowy Fundusz Zdrowia